Tabla Table: een twee uur durend concert naar een idee van de kunstenaar Antoon Versteegde, uitgevoerd door Radio Approxim in samenwerking met The Soedamah’s.


Op zondagmiddag 26 juni kunt u in de tuin van het Kapucijnerklooster in Velp (Grave) een live-performance bijwonen van Radio Approxim met muzikale ondersteuning van The Soedamah’s. Twee uur achtereen treden zij op in en om het Pesthuisje dat achter in de kloostertuin staat. Dit wordt het eerste concert in een reeks die het Platform Nieuwe Experimentele Muziek dit jaar organiseert in Uden en omgeving. De toegang is gratis.


Het Pesthuisje werd al in 1670 gebouwd en herbergt en vier afzonderlijke kleine ruimten die allen gebruikt zullen worden voor een ruimtelijke geluidsinstallatie. Aan weerszijden bevinden zich twee chambrettes, ooit bedoeld voor paters die pest-patiënten moesten verzorgen en vanwege het dodelijke besmettingsgevaar daarna zelf niet meer in contact mochten komen met de rest van het klooster. Hier zullen de musici in dialoog met elkaar over-en-weer hun specifieke geluiden ten gehore brengen. Aan de linkerzijde bespelen de Soedamah Brothers de Tabla en andere Oosterse trommels, aan de rechterzijde bespeelt Radio Approxim een mengtafel met Tanpura’s (begeleidingsinstrumenten uit de klassieke Indiase muziek) en de moderne sruti box (surpeti) waarmee een bourdon-akkoord gespeeld wordt als basisklank voor de andere musici. Zij bespelen een geprepareerde tafel, bespannen met snaren en voorzien van divers instrumentarium, variërend van duimpiano tot fietspomp.


Te midden van de twee karig ingerichte chambrettes bevindt zich een kapelletje waar 8 stemmen te beluisteren zijn middels een 8-sporen techniek die tegelijkertijd de tafeltjes van 1 tot en met 10 opdreunen. Dit wordt eindeloos herhaald als een continue recitatie (chant).


Aan de achterzijde van het Pesthuisje bevindt zich een lage kelderruimte met booggewelf waar twee beeldschermen - als moderne variant op de stenen tafels - tien regels opdreunen met op de achtergrond het geluid van continu stromend water.


Radio Approxim bestaat uit: Antoon Versteegde, Dan Hoevenaars, Jan Jongedijk, Karel den Biggelaar en Victor Notermans; The Soedamah Brothers worden vertegenwoordigd door Armando en Claus.


Het adres van kapucijnenklooster is: Basillius van Bruggelaan 4, 5363 VA Velp.

Het concert begint om klokslag 14:00 uur tot 16:00 uur, daarna is er gelegenheid om het klooster te bezoeken met een rondleiding. Gratis toegang.