Honderd jaar geleden werd de Amerikaanse componist John Cage geboren. Het Udense muziekgenootschap Approxim schenkt daarom extra aandacht aan deze invloedrijke kunstenaar met een reeks gratis toegankelijke voorstellingen tijdens een John Cage cyclus. In de aan hem gewijde reeks live concerten wordt bewust geen antwoord gezocht op de vraag hoe groot zijn invloed is als één van de belangrijkste componisten van de twintigste eeuw, maar er wordt voortgeborduurd op het werk van de muziekpionier Cage die voorgoed de grenzen van de moderne muziek wist op te rekken. Approxim treedt in zijn voetsporen met muziek en geluid waarvan het verloop deels van het toeval afhangt.


John Cage wordt wereldwijd beschouwd als één van de belangrijkste muzikale vernieuwers van na de tweede wereldoorlog. Zo stond hij ondermeer aan de wieg van de Fluxus beweging. Vooral zijn ideeën over geluid en stilte en hoe die te gebruiken in de muziek waren revolutionair. Hij werd beroemd met de compositie 4:33 dat uit 4 minuten en drieëndertig seconden stilte bestaat en waarbij de omgevingsgeluiden de compositie vormen. Toeval maakte vaak deel uit van zijn methode van componeren waarbij hij vragen liet beantwoorden door het oude Chinese orakelboek, de I Ching. John Cage vatte zijn filosofie zelf als volgt samen: 'Zorg dat je ontsnapt uit elke kooi waar je jezelf in bevindt.'


Overal in de wereld wordt dit jaar zijn 100ste geboortedag herdacht met speciale concerten, lezingen en happenings. In Uden vindt er op 12 en 29 augustus en op 5 september het John Cage Festival plaats in of bij de Approxim Studio aan de Pnemstraat. Dus als je een echte Cage fan bent of gewoon nieuwsgierig bent naar zijn invloed op de hedendaagse muziek, dan moet je zeker even komen kijken, luisteren en verwonderen. Elk concert wordt voorafgegaan door een inleidende lezing.

 

De Cage cyclus omvat drie live concerten geïnspireerd op het werk van John Cage.


Zondagochtend 12 augustus (exact 20 jaar na zijn dood) wordt een koffieconcert gegeven als eerbetoon aan Cage's avant-gardistische optreden "Water Walk" in het TV-programma
I've Got a Secret in 1960. Cage gebruikte hierbij onconventionele muziekinstrumenten zoals transistorradio's, waterkoker, badkuip, badeend, gieter, elektrische mixer, ijsblokjes, vaas met rozen en kan met water. Aanvang 10:30 uur, toegang gratis.

- Zie hier foto's van dit concert.


Woensdagavond 29 augustus (exact 60 jaar na de première van Cage's vermaarde compositie 4:33) geeft Approxim een uitvoering van 4:33 Extended Version met 7 keer achtereen een onderdeel van 4 minuten en 33 seconden; 3 keer stilte met het toevallige omgevingsgeluid, afgewisseld door een muzikale herinterpretatie van die geluiden door de leden van Approxim (4 keer). Aanvang 20:00 uur, toegang gratis.

- Zie hier foto's van dit concert.


Woensdagavond 5 september (de honderdste geboortedag van Cage) geeft Approxim een reprise van Primetime 2819. Deze compositie werd in 2009 door Approxim gecomponeerd en uitgevoerd ter gelegenheid van de internationale tentoonstelling "The Anarchy of Silence - John Cage and Experimental Art" in museum SCHUNCK* in Heerlen en was ook te horen bij de VPRO op Radio 6. Aanvang 20:00 uur, toegang gratis.

- Zie hier foto's van dit concert.